Wat een feestelijke avond was het in het Isala Theater op dinsdag 22-02-2022. De kroon op het afscheid van Theo Ham was zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau!

Theo werd compleet verrast met de benoeming. Burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard Pieter Paans verklaart: “Een groot aantal mensen is dankzij zijn visie en doorzettingsvermogen opgegroeid tot autonome denkers en authentieke burgers. Hiermee heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan een betere wereld”. Het lintje werd opgespeld door Theo’s zoon Jurre. Wat een mooi moment.

Ruim dertig jaar geleden werd het Jeugdtheaterhuis door Ham opgericht. Hij blikt terug: “De eerste tien jaar hebben we als jonge honden de boel opgebouwd. Daarna heeft het JTH meer dan 10 jaar geglorieerd en veel talenten voortgebracht. De afgelopen jaren heeft het JTH een overlevingsstrategie ontwikkeld om de bezuinigingen in de cultuursector het hoofd te bieden en zijn we ons vooral aan het bezinnen op de toekomst.” Theo werd afgelopen jaar 65 en gaat van zijn pensioen genieten.

Daphne Bergman, voorzitter van de raad van toezicht: “We gaan Theo enorm missen. Als docent, regisseur en directeur heeft hij met zijn unieke artistieke en didactische visie een jeugdtheaterschool van uitzonderlijke kwaliteit gecreëerd. Theo heeft talloze kinderen en jongeren begeleid bij hun creatieve en persoonlijke ontwikkeling: hen leren via theater zichzelf te zijn. Heel waardevol voor de rest van hun leven, en voor velen zelfs voor hun professionele leven in de kunst.”

“Hanna van Vliet (actrice en oud-leerling van het JTH) verwoordde het zo mooi”, aldus Theo. “‘Het Jeugdtheaterhuis was voor mij een plek waar ik mezelf kon zijn en zelfvertrouwen kreeg.’ Een fraaier compliment kan ik me niet voorstellen. Ik dank iedereen met wie ik zo fijn heb kunnen samenwerken. Provincie, gemeenten, collega-instellingen, kunstenaars, docenten, collega’s, leden van de raad van toezicht en al die duizenden kinderen en jongeren. Het was allemachtig prachtig.”

De raad van toezicht heeft Sara Vesseur benoemd als nieuwe directeur-bestuurder van het JTH. Zij treedt half april in dienst.

Lees ook: