Skip to content

Onderwijs

Jeugdtheaterhuis… Toneelspelen is echt nep!

Discipline: Theater/Drama
Soort activiteit: Workshop theater in de eigen klas (of in een theater)
Thema: Theater vanuit werkelijkheid, spelwerkelijkheid en theatrale werkelijkheid
Doelgroep: Groep 4 t/m 8 primair onderwijs
Groepsgrootte: 1 groep – maximaal 30 leerlingen
Duur van de activiteit: 90 minuten
Locatie: Op school in speellokaal of gymzaal (in overleg ook mogelijk in een theaterzaal)
Benodigd materiaal: Geluidsinstallatie met aux of bluetooth aansluiting
Kerndoelen: Kunstzinnige oriëntatie: 54, 55 en 56
21e-eeuwse vaardigheden: 
Deze workshop ondersteunt de volgende 21e-eeuwse vaardigheden: inlevingsvermogen, creatief denken, samenwerken, communiceren, sociale-culturele vaardigheden.

In deze workshop gaan we aan de slag met de vraag: waarom is nep in het theater echt? Onder begeleiding van twee theaterdocenten worden de leerlingen in het speellokaal van school spelenderwijs uitgedaagd om hun fantasie aan te zetten. Via verschillende spelvormen, zoals improvisatie, leren de kinderen dat de werkelijkheid binnen het eigen spel en in het theater maakbaar is. We kunnen overal en iedereen zijn en alles is mogelijk! Door te spelen en naar elkaar te kijken ontdekken de kinderen dat in het theater echt nep is en nep echt.

In overleg kunnen we de workshop in een theater uitvoeren, met ondersteuning van de theatertechniek (licht en geluid). Dit maakt het nog echter!

Doelen en competenties: 
– De leerling maakt kennis met theater en toneelspelen vanuit de begrippen “echt” en “nep”
– De leerling onderzoekt de verschillen tussen werkelijkheid, spelwerkelijkheid en theatrale werkelijkheid
– De leerling zet nieuwsgierigheid, fantasie en verwondering in binnen zijn/haar spel
– De leerlingen spelen met en kijken naar elkaar en zullen goed moeten samenwerken

Wanneer: In overleg
Prijs: € 200,- per project, € 60,- reiskosten per dag. N.B. Er kunnen meerdere projecten per dag worden uitgevoerd. (Deze kosten zijn berekend voor theaterworkshops op school. Bij workshops in een theaterzaal maken we een offerte op maat.)

Jeugdtheaterhuis… Dat is de vraag!

Discipline: Filosofie en theater
Soort activiteit: Workshop filosofie en theater in de klas
Thema’s: Filosoferen
Doelgroep: Groep 7 en 8 primair onderwijs
Groepsgrootte: 1 groep – maximaal 30 leerlingen
Duur van de activiteit: 150 minuten (uitbreiding mogelijk)
Locatie: Op school in speellokaal of gymzaal
Kerndoelen: Kunstzinnige oriëntatie: 54 en 55. Nederlands: 2 en 3
21e-eeuwse vaardigheden: Deze workshop ondersteunt de volgende 21e-eeuwse vaardigheden: creatief denken, samenwerken, communiceren, sociale-culturele vaardigheden
Vakoverstijgende verbindingen: Deze workshop maakt een verbinding tussen filosoferen en theater, waarbij het filosofische gedeelte een verbinding maakt met het mondeling onderwijs van Nederlands.

Heb je wel eens grote vragen waar niemand een antwoord op heeft? Zoals: waarom zijn wij hier eigenlijk op aarde? Wat is liefde, of hoe ga je als kind om met de grote-mensen-wereld om je heen? In deze workshop ga je samen met docenten van het Jeugdtheaterhuis op zoek naar manieren om na te denken en te praten over dingen die op het eerste gezicht misschien heel ingewikkeld lijken, maar waar je met je verbeelding heel veel van kan maken. Een kennismaking met filosoferen voor kinderen, met een speelse inslag.

Wanneer: In overleg
Prijs: € 300,- per project, € 60,- reis- en onkostenvergoeding per dag. N.B. er kunnen meerdere projecten per dag worden uitgevoerd

Jeugdtheaterhuis… Je eigen afscheidsvoorstelling!

Discipline: Theater en/of Musical
Soort activiteit: Maken van de afscheidsvoorstelling groep 8
Thema’s: Eindvoorstelling groep 8
Doelgroep: Groep 8 primair onderwijs
Groepsgrootte: 1 groep – maximaal 30 leerlingen
Duur van de activiteit:  in overleg
Locatie: Repetities op school in het speellokaal of gymzaal. Locatie van de voorstelling in overleg.
Kerndoelen: Kunstzinnige oriëntatie: 54 en 55.
21e -eeuwse vaardigheden: Deze workshop ondersteunt de volgende 21e-eeuwse vaardigheden: creatief denken, samenwerken, communiceren, sociale-culturele vaardigheden
Vakoverstijgende verbindingen: Deze workshop is verbonden aan het maken en spelen van de eindvoorstelling van groep 8.

Onder begeleiding van één of meerdere docenten (spel, zang en dans) van het Jeugdtheaterhuis maken leerlingen uit groep 8 en de groepsleerkracht een eindvoorstelling, helemaal gebaseerd op hun eigen levens en herinneringen. Iedereen is anders, dus iedere voorstelling is een unieke weergave van de groep leerlingen die de voorstelling speelt. Zo zorgen we samen voor een prachtige afsluiting van het basisschooltraject! Dit project kan ook in combinatie met de voorbereidende Masterclass worden afgenomen.

Wanneer: In overleg
Prijs: Op aanvraag

Jeugdtheaterhuis… Masterclass afscheidsvoorstelling

Discipline: Theater en/of Musical
Soort activiteit: Eenmalige workshop theater en/of musical
Thema’s: Eindvoorstelling groep 8
Doelgroep: Groep 8 primair onderwijs
Groepsgrootte: 1 groep – maximaal 30 leerlingen
Duur van de activiteit:  90 minuten
Locatie: Op school in het speellokaal of gymzaal.
Kerndoelen: Kunstzinnige oriëntatie: 54 en 55.
21e -eeuwse vaardigheden: Deze workshop ondersteunt de volgende 21e-eeuwse vaardigheden: creatief denken, samenwerken, communiceren, sociale-culturele vaardigheden
Vakoverstijgende verbindingen: Deze workshop is verbonden aan het maken en spelen van de afscheidsvoorstelling van groep 8.

Als voorbereiding op het maken en het spelen van de traditionele eindvoorstelling van groep 8 biedt het Jeugdtheaterhuis een reeks van één tot vier masterclasses aan, waarbij in afwisselende, speelse oefeningen wordt gewerkt aan onder andere samenspel, concentratie, het neerzetten van personages en omgaan met spelen voor publiek. Na deze masterclass zijn de leerlingen klaar om te shinen op het podium!

Wanneer: In overleg
Prijs: € 200,- per project. € 30,- reis- en onkostenvergoeding per dag. N.B. er kunnen meerdere projecten per dag worden uitgevoerd

Jeugdtheaterhuis… voor docenten!

Discipline: Theater
Soort activiteit: Theaterworkshop en deskundigheidbevordering
Thema: Theater en spelvormen toepassen in dagelijkse praktijk
Doelgroep: Docenten primair onderwijs
Groepsgrootte: maximaal 20 deelnemers
Duur van de activiteit:  120 minuten
Locatie: Op school in het speellokaal of gymzaal. In studio of repetitielokaal in een leslocatie van het Jeugdtheaterhuis.
Kerndoelen: De leeropbrengst van de workshop is binnen verschillende kerndoelen en leergebieden inzetbaar.
21e -eeuwse vaardigheden: De leeropbrengst van de workshop is in te zetten ter ondersteuning van verschillende 21e eeuwse vaardigheden.
Vakoverstijgende verbindingen: De kern van de workshop is de verbinding tussen theater, spelvormen en andere leergebieden.

Theater en spel toepassen in je lespraktijk: dat klinkt mooi, maar waar en hoe begin je? In de theaterworkshop van het Jeugdtheaterhuis krijg je als docent inspirerende tips en tools om theater op een laagdrempelige, enthousiaste en effectieve manier in te zetten in je eigen lespraktijk. Je maakt kennis met theatrale spelvormen die aansluiten op de 21e-eeuwse vaardigheden en gaat gezamenlijk op zoek naar de meerwaarde van theater in de klas.

Wanneer: In overleg
Prijs: Op aanvraag

Meedoen: 7 weken musical- of theaterles!

Open Huis op vr 2 en za 3 juni!

Dompel je vandaag onder in de wereld van theater, beeldende kunst en muziek. Er zijn activiteiten voor iedereen van 2 t/m 102 jaar, dus kom lekker met de hele familie.